Tervist toetava toitumise koolitused personalile
Menüüanalüüs ja –soovitused
Valmis menüüplaanid
Ettevõtte vajadustest lähtuv menüü
Vajaduspõhised menüüplaanid ehk eridieetide menüüd
Perioodiline menüüde koostamise teenus toitumisnõustajalt
Koolitused on suunatud ettevõtetes toitlustusega tegelevale personalile.
Eesmärgiks on anda praktilisi teadmisi, ideid ja soovitusi tasakaalus ja maitsva menüü koostamiseks ning täisväärtusliku toidu valmistamiseks.
Koolitused on praktilised ja näitlikud ning lihtsa ja osalejatele järgitava ülesehitusega.
Lähtutakse Põhjamaade toitumissoovitustest (2023), Eesti toitumis- ja liikumissoovitustest (2015), Eesti Toitumisnõustajate Ühenduse koostatud toitumisjuhistest.
Koolitus on sihtgrupist sõltuvalt vastavusse viidud seadusandlusega (Eesti Toiduseadus, Sotsiaalministri 15.01.2008 määrus nr 8 „Tervisekaitsenõuded toitlustamisele koolieelses lasteasutuses ja koolis“, Sotsiaalministri 14.11.2002 määrus nr 131 “Tervisekaitsenõuded toitlustamisele tervishoiu- ja hoolekandeasutuses”).
Spetsiaalse toitumisalase väljaõppega töötaja puudumisel pakun võimalust tellida menüü kohta detailne analüüs ja saada sellele vastavaid soovitusi muudatuste tegemiseks.
Sisuline analüüs koosneb makrotoitainete ja rasvhappelise tasakaalu, mikrotoitainete saadavuse ülevaatest ja analüüsist, toidugruppide päevaste portsjonite väljaarvestamisest, erinevate dieetide menüü iseärasuste ülevaatamisest (see tähendab, kas menüü toetab eridieedil oleva kliendi tervist) ja toitude koostisainete analüüsist (tehnoloogiliste kaartide olemasolul).
Menüü analüüsi tulemina kirjeldan makro- ja mikrotoitainete ning toidugruppide kättesaadavust. Toon välja soovitavad muudatused ja põhjendan nende vajalikkust. Ettepanekuid koostades lähtun toidugruppide tasakaalustamise printsiibist, seadusest (ning ka määruse kavandist) tulenevatest energeetilistest väärtustest, eridieetide spetsiifikast ja toitlustajate töömahu vähendamise vaatenurgast (viimasest juhul, kui asutuses on mitu erinevat menüüd).
Olen välja töötanud mitmed valmiskujul nädala menüüd (peamiselt haridusasutused) koos tehnoloogiliste kaartidega (retseptidega).
Valmis menüüplaanid on pdf formaadis, tehnoloogilised kaardid excelis.
Kui vajate spetsiaalselt kohandatud menüüd, mis võtab arvesse asutuse eripärad ja võimalused siis koostan selle teie ootustele vastavalt.
Kui teil on aga vastav menüü juba olemas siis vaatan selle üle, tagasisidestan ja tasakaalustan praeguse erimenüü ning tagan, et see lähtub lisaks eelpool mainitud spetsiifikale Eestis kehtivast seadusandlusest ja toitumissoovitustest.
Koostan erimenüüsid (gluteeni-, kaseiini-, laktoosivaba, taimne), mis on kohandatud sööja(te) spetsiifilistest vajadustest lähtuvalt.
Tasakaalustatud menüüde koostamise teenus on lisaks eelnevale võimalik tellida igakuise teenusena. Sellisel juhul koostatakse teie asutusele igal nädalal tasakaalustatud menüü (näiteks 6-10 nädala menüüring) ja vajadusel ka erimenüüd.
Loomulikult arvestatakse ka selle teenuse puhul konkreetse sihtgrupi vajadusi ja toitlustaja võimalusi.